El Médano strand

El Médano

El Médano ligger på den östliga sidan av Teneriffas solsäkra sydkust. Avståndet till flygplatsen Reina Sofia är bara några få kilometer, medan det är hela 62 kilometer till huvudstaden Santa Cruz.

Populariteten har under de senaste åren givit El Médano växtvärk. Stadens atmosfär är dock fortfarande avslappnad, och den ursprungliga kanariska charmen känns överallt. I synnerhet omkring det stora torget, som tillsammans med stranden mitt framför är stadens samlingspunkt.

El Medano torg

El Médano är en livlig småstad med en del restauranger, caféer, butiker och supermarknader.

Det finns också ett mindre antal hotell. För familjer måste särskilt det 3-stjärniga Hotel Médano (bra recensioner) vid stadsstranden framhävas, medan Hostal Carel är ytterst populärt bland unga surfare.

Stränderna i El Médano
Det finns fler stränder i El Médano, men två av dem skiljer sig ut från alla de andra.

Playa de Leocadio Machado

Den mest kända stranden är Playa de Leocadio Machado, som ligger något söder om staden. Med de nästan ständiga passadvindarna är den ett paradis för både windsurfare och kitesurfare. Samtidigt är det en stor och fin sandstrand, men den är naturligtvis lite för blåsig.

Mer komfortabelt är det på Playa de el Médano, som ligger helt centralt i staden. Här finns fler faciliteter, bland annat solsängar och parasoller, och det finns många trevliga restauranger strandens omedelbara närhet. Stranden har fin och ljus sand, medan vattnet är grunt och förhållandevist väl skyddat mot vågor. Mycket barnvänligt.

Playa de El Médano

På den andra sidan av berget Montaña Roja ligger stranden Playa de la Tejita. Det är Teneriffas största sandstrand. Den har även en välbesökt sektion för naturister.

Restauranger och nattliv
El Médano har många restauranger, och en ganska stor del av dem ligger i närheten av torget och stadsstranden. Det gäller bl.a. också för restaurangen Familiar, vars spanska kök anses vara det bästa i staden. Känner man i stället för italiensk mat, då kan Tasquita del Médano verkligen rekommenderas.

El Medano restaurang

Nattlivet i El Médano är lugnt. Det finns inga diskotek och nattklubbar, men det finns några få barer. De flesta nöjer sig med en drink eller två på något café, exempelvis Café El Médano, som ligger med utsikt över torget och stranden.

Aktiviteter och sevärdheter
Det är helt utan tvekan windsurfing och kitesurfing som El Médano är mest känd för. Staden har varit värd för många internationella tävlingar, men alla kan givetvis vara med. Det finns flera ställen där det är möjligt att hyra utrustning, och nybörjare kan få undervisning för ca 30 Euro i timmen.

El Médano kitesurfing

Känner man mer för en tur under vattnet, då finns det också ett dykarcenter i El Médano. Här är det möjligt att få undervisning, hyra utrustning och hänga med på någon av deras dykarturer.

El Médano är dock även känd för sina stadsfester. Den mest berömda är International Folk Festival, som varje år går av stapeln den tredje helgen i augusti. Här uppträder särskilt lokala kanariska grupper med deras folkmusik.

El Medano karta