Las Galletas

Las Galletas

Las Galletas ligger på Teneriffas sydligaste del, inte långt från öns största semesterstad Playa de las Americas. Till flygplatsen är det inte mer än 12 km.

Orten Las Galletas var ursprungligen en fiskeby, och fisket spelar fortfarande en mycket stor roll i byn. Det syns tydligt på alla de små fiskebåtarna i hamnen, den dagliga fiskmarknaden och framförallt på många härliga fiskerätter på byns restauranger.

Las Galletas stad

Byn är mycket fin och det är ett bra urval av restauranger, caféer och små butiker. Hotell är det inte många av, men mellan Las Galletas och grannbyn Costa del Silencio ligger hotellet Alborada Ocean Club. Det har en enorm swimmingpool och en liten barnvänlig sandstrand.

Stränderna i Las Galletas
Det finns två stränder i Las Galletas, som utmärker sig på var sitt sätt.

Las Galletas strand

Den största stranden ligger i byns västra utkant. Här ligger den väl skyddad av hamnens pirer, och med vacker utsikt ut över små fiskebåtar. Stranden är täckt med lavasand blandad med sten, men trots stenarna är stranden ganska barnvänlig. Det ligger en strandbar längst bak på stranden, och så finns det tillgång till toaletter och duschar.

Den andra stranden är en smal remsa med lavasand framför byns trevliga promenad Paseo Maritimo. Här brukar det inte vara så många strandgäster, men till gengäld kan vattnet vara något mera oroligt här. Dessutom finns det inga faciliteter.

Las Galletas stadsstrand

Restauranger och nattliv
Med tanke på sin storlek är det ovanligt många restauranger och caféer i Las Galletas. Tack vare den dagliga fiskmarknaden har restaurangerna utmärkt tillgång till färsk fisk, och det syns tydligt på menyerna.

Byns bästa fiskrestaurang är Restaurante Varadero Viejo, där du till exempel kan låta dig överraskas genom att beställa rätten Pescado fresco de la Costa de Las Galletas (färsk fisk från Las Galletas kust). En annan bra restaurang är den fransk-inspirerade Le Grand Bleu. Båda ligger i området vid hamnen/promenaden.

Las Galletas Teneriffa

Under varma sommarkvällar surrar Las Galletas av liv. Folk sitter vid caféerna och njuter av en stilla drink, men framåt midnatten blir det oftast helt lugnt.

Sevärdheter och aktiviteter
Las Galletas är egentligen ingen sevärdhet, men är trots det värd att stanna till. Parkera bilen vid hamnen, där den lilla fiskmarknaden ligger, ta en sväng längs promenaden och genom den livliga handelsgatan Calle Central. Njut eventuellt av en god lunch med havsutsikt innan resan går vidare.

Las Galletas fiskmarknad

För de mer äventyrslystne är kusten utanför Las Galletas mycket väl lämpad för dykning. Utrustning kan hyras på någon av byns 3-4 dykarcentra/dykarskolor. Tidigare utgick turer med ubåt från Las Galletas, men nu skall man i stället till grannbyn San Miguel för att kunna utforska havet med en ubåt.

Las Galletas karta