Santa Cruz de Teneriffa

Santa Cruz de Tenerife

Teneriffes huvudstad Santa Cruz ligger på den nordöstra delen av ön. Staden huserar även Kanarieöarnas parlament, men delar huvudstadstiteln på Kanarieöarna med Las Palmas på Gran Canaria.

Med sina 250 000 invånare är Santa Cruz inte någon riktig storstad, men har ändå många av de möjligheter som kännetecknar en storstadssemester: bra shopping, inbjudande restauranger, vackra platser och spännande sevärdheter. Om du verkligen vill skämma bort dig själv, ta en titt på det 5-stjärniga Iberostar Grand Heritage Mencey.

Plaza de Espana

Stadens bästa shoppinggata är Calle del Castillo, som ligger mellan två vackra platser – Plaza de Espana (bilden ovan) och Fuente Plaza Weyler. På denna gata hittar man många internationella modebutiker, parfymerier och smyckesbutiker, och på sidogatorna finns många spännande specialbutiker. Lite längre söderut finns två stora shoppingcentra El Corte Inglés och Centro Comercial El Meridiano.

Helt annorlunda shopping kan man hitta på marknaden Mercado de Nuestra Senora de Africa. Bakom den imponerande entrén (bilden nedan) finns mer än 300 bodar med allt från färsk frukt, grönsaker och blommor till lokala ostar och nyslaktade getter. Det finns också flera små kaféer och på söndagsmorgnar är det en stor loppmarknad här.

Mercado de Nuestra Senora de Africa

Stränder i Santa Cruz
Stränder är en bristvara i Santa Cruz, men å andra sidan, har staden den otroligt vackra poolanläggningen Parque Maritimo, som ligger precis intill havet vid operahuset. Här finns flera stora pooler med havsvatten, solterrasser, restauranger och en 60 meter lång strand med lavasand. Parque Maritimo är designad av den spanska arkitekten och bildkonstnären César Manrique, som också har ritat den populära poolanläggningen Lago Martiánez i Puerto De La Cruz.

Parque Maritimo

Den närmaste sandstranden är Playa de las Teresitas, som ligger en ca 10-kilometers bilresa norrut. Med den gyllene sanden från Sahara och det grunda turkosa vattnet är det Teneriffas vackraste strand, och att den ligger precis vid foten av Anaga-bergen befäster bara dess ställning. I strandens södra ände ligger byn San Andres, där det bland annat finns en fantastisk fiskrestaurang. Bussar går regelbundet direkt från Santa Cruz till Playa de las Teresitas.

Las Teresitas

Restauranger och nattliv
Teneriffa har många bra restauranger, och en av de bästa ligger i Santa Cruz. Det är nämligen Michelin-restaurangen Kazan, som, som namnet antyder, serverar sushi och andra japanska specialiteter. Andra bra restauranger i huvudstaden är San Sebastián 57 och Solana, där båda serverar traditionell kanarisk mat, men med en modern twist.

Nattlivet i Santa Cruz är inte lika vilt som i semesterorten Playa de las Americas, men det finns gott om möjligheter till en bra utekväll. Börja till exempel kvällen på den mysiga Chema Gin Club, som har ett stort urval av gin och andra typer av alkoholdrycker. Här är drinkar kanske inte riktigt billiga, men de är å andra sidan mycket goda!

När natten faller på, är Bambú Lounge Bar Tenerife ett av de mest populära ställen att gå till. En utomhus lounge klubb med god atmosfär och massor av dansmusik, ofta sydamerikanskt inspirerat.

Santa Cruz opera

Aktiviteter och sevärdheter
Landmärket i Santa Cruz är operahuset Auditorio de Tenerife, som ligger precis intill havet. Operahuset har en unik och enastående arkitektur och är en av Spaniens mest spännande nyare byggnader. Bredvid operahuset finns också det mycket imponerande poolanläggningen Parque Maritimo och därefter Palmetum, som är en mycket trevlig Botanisk trädgård med massor av palmer.

Santa Cruz blommaklocka

Staden har flera vackra parker att bjuda på. Den mest kända är den centralt belägna García Sanabria City Park, som med sina subtropiska träd, fontäner och skulpturer är värt ett besök. Parken är också känd för sin ”blommaklocka”, som den danska konsuln förärade Teneriffa 1958.

Den mest festliga tiden i Santa Cruz är under den uppslukande karnevalen, som anses vara en av de största karnevaler i Europa. En enorm folkfest där lokala och besökande karnevalgrupper festar, dansar och går i stora processioner med massor av sambamusik. Karnevalen äger rum i februari eller mars.

Santa Cruz karneval

Karta över Santa Cruz de Tenerife
Kartan visar Plaza De Espana till höger vid hamnen. Härifrån går shoppinggatan Calle Del Castillo västerut. Högst upp på kartan syns Parken García Sanabria City Park. Operahuset Auditorio de Tenerife och poolanläggningen Parque Maritimo ligger lite längre mot söder, precis intill vattnet.