Teneriffa karta

Teneriffa är en spansk ö i ögruppen Kanarieöarna i Atlanten. Även om ön är spansk ligger Teneriffa geografiskt betydligt närmare Afrika. Det är bara ca. 300 km till Västafrika, medan det är 1 150 km till Spanien.

Teneriffa karta

Med en yta på 2 034 k m² är Teneriffa den största av alla Kanarieöarna. Den näst största är Gran Canaria med en yta på 1 560 km². Övriga öar i gruppen är Lanzarote, La Palma, Fuerteventura, La Gomera och El Hierro. Alla kan ses på den lilla kartan i kartans övre vänstra hörn.

Liksom de andra Kanarieöarna är Teneriffa av vulkaniskt ursprung. Ön uppstod för 12 miljoner år sedan, men var från början flera små öar. För 3 miljoner år sedan förenade ett vulkanutbrott från Teide öarna och de blev till en stor ö med samma form som den vi ser idag. Det sista vulkanutbrottet på Teneriffa var för övrigt år 1909.

Teneriffa Teide

Vulkanen Teide

Teide, som syns ungefär i mitten på kartan, är 3 718 meter hög och därmed Spaniens högsta punkt. Mätt från havsbotten är det den 3:e högsta vulkanen i världen, vilket gör Teneriffa till den 10:e högsta ön i världen. Teide kan ses från större delen av ön, och vid klart väder kan vulkanen även ses från grannöarna Gran Canaria och La Gomera.

Teneriffa har ca. 980 000 invånare. Med sina ca. 250 000 invånare är huvudstaden Santa Cruz de Tenerife den överlägset största staden på ön. De största semesterorterna ligger främst på den sydvästra kusten, som Playa de las Americas, Los Cristianos och Costa Adeje. Bara en enda populär semesterort ligger på den norra delen av ön, Puerto de la Cruz. Alla städer kan ses på vår karta ovan.

Masca

Bergsbyn Masca

Den största naturliga attraktionen är utan tvekan vulkanen Teide, där Teleférico-linbanan tar gäster ända upp till en höjd på 3 555 meter. Förutom Teide är de största familjeattraktionerna vattenparken Siam Park och djurparken Loro Parque. Om du hyr bil rekommenderar vi att du besöker bergsbyn Masca, som ligger 20 km från Teide.