Teneriffas väder och klimat

Teneriffa njuter ordentligt av ett subtropiskt klimat, som sett med svenska ögon ger väldigt behagligt väder för det mesta av året.

Bergskedjan omkring vulkanen Teide medverkar till att dela öns klimat tvärs över. Den nordliga delen av ön får mest regn och är därför också mer frodig än den södra delen av Teneriffa. Det ger mycket fina villkor för bananplantagerna, som producerar 40 % av alla bananer från De Kanariska Öarna.

Den södra delen av Teneriffa har något varmare och torrare klimat, ofta är det faktiskt 3-5 grader varmare än på öns norra del. Även antalet soltimmar är något högre, särskilt på det sydvästra hörnet. Det är därför inte någon tillfällighet som just semesterorter som Playa de las Americas, Los Cristianos och Costa Adeje har vuxit sig stora och fortsätter att växa.

Badvattnet vid Teneriffas stränder ligger på 18-23 grader året runt, och är därmed aldrig riktigt kallt. Det är dock först under den sena våren som vattentemperaturerna på allvar blir behagliga.

En ständigt återkommande fråga är om vädret är tillräckligt fint för sol- och badsemester under vintermånaderna december, januari och februari. Svaret är, det är strandväder många av dagarna under den perioden, men man kan också ha otur och uppleva en hel vecka utan riktigt strandväder under dessa tre månader.