Masca

Masca

Masca är fortfarande helt okänd för många, men det råder ingen tvekan om att det är en av Teneriffas allra vackraste berglandsbyar – till och med en av de vackraste på Kanarieöarna. Masca har därför på senare år blivit ett väldigt populärt utflyktsmål, dock inte på nivå med vulkanen Teide som ligger 20 km österut.

Bara resan till den charmerande landsbyn gör platsen värd ett besök. Turen går genom bergiga Teno naturpark och från den slingriga bergsvägen bjuds på utsikt över branta klippor, vild natur och imponerande berg. Det är inte en resa för folk som lätt blir åksjuka!

Masca kyrka

Mascas historia sträcker sig ända tillbaka till guanchererna, ursprungsbefolkningen på kanarieöarna. På byns museum kan man fördjupa sig i utvecklingen från den tiden fram till idag då cirka 100 fasta inbyggare bor i landsbyn. De lever främst på de besökande turisterna.

Hjärtat i Masca är Plaza de Masca där det står ett ca. 200 år gammalt fikusträd intill den fina lilla kyrkan. Runt kyrkan ligger flera vackra stenhus, och byn har ett bra utbud av restauranger/kaféer. I stort sett var som helst i byn är utsikten fullständigt enastående.

Masca vandra

Masca är en bra utgångspunkt för vandringsturer. Den mest populära rutten är Camino del Barranco de Masca, som sträcker sig genom den pittoreska klyftan ner till Masca strand, Playa de Masca. Det är en helt otroligt vacker vandringstur, men även förhållandevis krävande. Turen ner till stranden tar ca. 3 timmar, och från strandens brygga kan man arrangera en båttur till staden Los Gigantes.

Den som väljer att vandra tillbaka till Masca bör vara förberedd på en krävande tur upp genom klyftan. Oavsett om man vandrar åt båda hållen bör man komma ihåg bra skor, rikligt med vatten och mat.

Karta över Masca
Cirka mitt på kartan ses det stora trädet som delvis täcker kyrkan. För den som kommer med bil finns parkering strax öster om trädet/kyrkan. Stranden ligger mot sydväst.