• Lago Martianez

  • Lago Martianez

  • Lago Martianez

Lago Martianez

Lago Martiánez är en enorm havspoolanläggning direkt i anslutning till Atlanten vid semesterorten Puerto de la Cruz. Parken är designad av konstnären César Manrique från Lanzarote, och den öppnade redan 1977. Då blev den byggd för att göra Puerto de la Cruz mer attraktiv, eftersom fler och fler turister åkte till de nya semesterstäderna Playa de las America och Los Cristianos på sydkusten. Sedan öppningen har fler än 30 miljoner gäster besökt anläggningen, och den har med tiden blivit en av Teneriffas absolut största turistattraktioner.

Lago Martianez

Lago Martiánez består av sju swimmingpooler samt en enorm konstgjord sjö. Anläggningen har dessutom små trädgårdar, vackra skulpturer, restauranger, barer och caféer. Det finns även en förhållandevis stor spa-pool, där vattnet är uppvärmt under vinterhalvåret, men normalt är det filtrerade havsvattnet inte uppvärmt.

De sju swimmingpooler har olika djup, och ett par av dem är deciderade barnpooler. Det gäller t.ex. poolen med vackra röd/vita skulpturer föreställande bläckfiskar, men generellt är hela området mycket barn- och familjevänligt. När hungern gör sig påmind, finns det 4-5 olika caféer och restauranger, bland annat en buffétrestaurang och hamburgerrestaurang.

Lago Martianez bar

Det som bidrar med att göra Lago Martiánez så speciellt är de sju skulpturer designade av César Manrique och Wilhelm Reich. Den mest spektakulära är nog ”Raices al Viento”, som föreställer 7-8 eukalyptusträd, planterade upp och ner, alltså med rötterna upp mot himmelen. Skulpturen representerar hur människan gör om på naturen. Vacker är också skulpturen som skjuter vatten upp i luften, som en vulkan skjuter upp lava mot himmelen. Som resten av anläggningen är den en hyllning till naturen på Teneriffa.

Lago Martianez lava

Det skall betalas inträde för att komma in i Lago Martiánez, eller Costa Martiánez som den egentligen heter. Inträdet kan köpas vid ingången eller hemifrån på anläggningens webbsida, där det även är möjligt att köpa biljetter med en måltid inkluderad i priset.

Lago Martiánez karta
I toppen av satellitbilden syns den enorma konstgjorda sjön som innehåller den största delen av de 27 000 kubikmeter saltvatten i Lago Martiánez. I sjön har det till och med blivit plats för flera små öar.