Playa San Juan

Playa San Juan

Playa San Juan är en mycket lugn by på Teneriffas västkust. Byn ligger mitt emellan Playa de las Americas och Los Gigantes. Avståndet till flygplatsen Reina Sofia är 39 km, en tur som klaras av på mindre än 40 minuter med bil.

Playa San Juan började ursprungligen som en fiskarby, och fiskeriet spelar än i dag en betydande roll i byn. Varje dag kommer de många små fiskarbåtarna in med sina fångster, som delvis blir tillberedda i byns restauranger. De många omkringliggande bananplantager har dock blivit minst lika viktiga för områdets ekonomi.

Playa San Juan restaurang

Turismen har ännu inte gjort sitt intåg i Playa San Juan. Det finns inga stora hotell, det finns endast ett par små lägenhetshotell och en del privata semesterlägenheter som huserar ett mindre antal turister. Dagtid kommer naturligtvis en del turister och besöker den mysiga byn. De flesta njuter av livet på stranden och äter en god lunch på någon av restaurangerna i det närliggande hamnområdet.

Stranden i Playa San Juan
Playa San Juan har en underbar strand som ligger väl skyddad bakom den stora hamnpiren. Stranden är delad i en liten bystrand och en längre strand med bananpalmer i bakgrunden. Totalt 350 meter strand i fina och lugna miljöer.

Playa San Juan strand

Genom naturens hand är stranden täckt med mörk lavasand, men 2009 blev stranden renoverad och det tillfördes en massa ljus sand. I samband med renoveringen byggdes en fin strandpromenad med restauranger och caféer.

Tack vare piren är vattnet normalt lugnt. Så även om det kan ligga en del sten i strandkanten, är stranden förhållandevis barnvänlig. Det finns alla de vanligt förekommande faciliteter, så som solsängar, parasoller, duschar, toaletter samt en närliggande parkeringsplats där man parkerar gratis.

Playa San Juan Teneriffa

Restauranger och nattliv
Många små fiskarbåtar förser dagligen byns restauranger med färsk fisk, bläckfisk och skaldjur. Bland flera bra fiskrestauranger kan i synnerhet La Boca Rie rekommenderas. En annan bra restaurang är den italienskt inspirerade Plazale, som ligger på ett litet torg i närheten av stranden.

Nattlivet är mycket lugnt i Playa San Juan. Byns barer stänger som regel vid midnattstid.

Playa San Juan strandpromenad

Aktiviteter och sevärdheter
Mittpunkten i Playa San Juan är vattnet, och det sätter också sin prägel på aktiviteterna. Byn har två dykarcenter, och särskilt Guidos Bubble Club är mycket populär. Här erbjuds ett ytterst varierat urval av dykarturer till bl.a. lavarevet ute framför byn och flera undervattensgrottor. De som har det bättre ovanpå vattnet kan besöka byns segelsportscenter, där erbjuds flera typer av segelsporter till alla åldrar.

Inte långt från Playa San Juan ligger mycket fin 18-håls golfbana med namnet Abama Golf.

Playa San Juan karta
Nederst på kortet syns hamnen med stranden vid sidan om. Den kraftiga piren skyddar effektivt mod vågor.